Nytt år= nystart... eller???

by Sofia Grenevall


Nyårslöften kan absolut vara något bra men jag tänker att vi kanske bör göra nystart flera gånger per år istället. Jag tror nämligen att vi på så sätt lättare kan se till att vi lyckas!

Varför inte varje månad göra någon slags utvärdering av hur månaden gått istället? Vad önskar jag göra mer av och vad önskar jag göra mindre av?

På så sätt får du bättre kontroll och resultat och kanske kan vi samtidigt vara mer nöjda med oss själva och mer vän med oss själva.  

Vad tänker ni om det? Tumme upp eller ner?  

 


Jag kan inte vara tyst...

by Sofia Grenevall


I dagens upplaga av DN (söndag 11e november) skriver de om hur dyr personlig träning är, och hur personlig träning kan ersättas av grupptryck istället bland annat…

Jag kan inte bli annat än trött, eller irriterad faktiskt, eller snarare frustrerad!! De som hänger upp sig på vad det kostar, vilket i Sverige varierar mellan 675-1400 kr/ timme har troligen ingen insikt i hur omfattande utbildningen är, vad den kostar, vad det krävs för att upprätthålla kunskap och förhålla sig till nya studier och forskning inom ämnet, vad det kostar att hyra in sig på en anläggning, vad det innebär att arbeta per timme där kunder ofta bokar av sina tider utan förståelse för att tiden bör debiteras eftersom pt´n inte får annan ersättning för den uteslutna/avbokade tiden, insikt om hur en pt timme behöver förberedas och vilken tid och engagemang det krävs… OCH skillnaden mellan träning och personlig träning!

I DN skriver de ”En personlig tränare kan hjälpa till att hålla motivationen uppe, men det gäller att vara beredd att betala för tjänsten”. Frågetecken på det? Hur kan det vara konstigt?

Men de skriver också att ”Den största fördelen med att använda sig av en pt är att du får skräddarsydd träning utifrån dina förutsättningar och behov…” Ja, just det. Björn Ekholm, forskare i fysiologi på Gymnastik- och idrottshögskolan är kritisk till just kostnaden för en pt. Han anser att en individ kan få samma resultat genom att vara aktiv i en förening istället. Jag påstår inte att det ena är bättre än det andra, men det finns inget som passar alla och det han verkar ha glömt är behovet av individanpassad träning och verkar inte ha så mycket kunskap eller insikter om skillnaden. Inom lagidrotter hamnar vi i de ständiga jämförelserna med varandra och vad som händer i lagidrotter där en hierarki byggs upp, där vissa spelare får mer ansvar etc för att man helt enkelt har högre kompetens etc... 

Som Ulrika By skriver i DN så är grupptryck är gratis, men frågan är om individen går ”igång” på grupptryck eller inte?!? Jag anser att vi i dagens samhälle absolut behöver befinna oss i sammanhang och förstår verkligen att det finns enorma vinster med lagidrotter men jag vet också att många individer behöver känslan av att ”någon ser just mig”, bekräftar just mig, och anpassar sig till just mig för att inte förminskas i ett sammanhang där jag ska jämföras med andra. Vi jämför oss med andra så himla mycket ändå, och det tycker jag är viktigt att belysa, medvetandegöra och försöka påverka. 

Men man kan ju inte bli arg på okunskap… eller? 

Det är väldigt många som per år utbildar sig till pt, men också väldigt många som inte orkar eller klarar av att arbeta med yrket i längden. Det beror på flera faktorer, bland annat beror det på att många har synen att de som arbetar med friskvård i stort arbetar med sin ”hobby” och därför inte borde ta så mycket betalt, att kunder avbokar i sista stund och så kan det vara svårt att debitera. Som pt arbetar du på oregelbundna tider och måste anpassa dig efter kunderna som oftast vill träna före arbetet, på lunchen eller efter arbetet, vilket i praktiken kan innebära att du börjar en arbetsdag kl 6.30 på plats med din kund i gymmet, du arbetar med 2-4 kunder, har ett glapp (obetald tid) på några timmar innan någon eller några kunder kan komma ifrån och träna under lunchtid, sen har du glapp på några timmar igen innan klockan är 16-17 och de kunder som vill och kan träna efter jobbet dyker upp och då kan du arbeta fram till att gymmet stänger kl 22, du är hemma igen vid 23, sen börjar arbetsdagen igen nästa morgon kl 6.30.  Det är vissa klienter som vill träna på helgerna, men du kan inte ta extra betalt för ob. Vissa klienter vill att du kommer hem till dem, men förstår inte att du då behöver ta mer betalt, eftersom du förlorar i arbetstid på grund av resan till och från kunden och du behöver äga egna träningsredskap som du ska kunna ta med dig…

Det är svårt att ha barn och familj, det är svårt att få ihop ekonomin, det är svårt att ta fler jobb eftersom du behöver anpassa dig efter kunderna och ha lediga tider tillgängliga… När jag arbetade med friskvård som mest hade jag 60 timmars arbetsveckor men bara 20- 30 timmar betald arbetstid… Det är inget glamoröst jobb. Du bör ha förmågan att kunna motivera andra, det är krävande att motivera den omotiverade, du bör ha förmågan att kunna vara en kameleont och kunna bemöta alla klienter där de är och lyfta upp dem till där de önskar vara. 

Varför vill jag arbeta som personlig tränare? För att jag vill arbeta med det friska, friskvård, och hjälpa andra att må bra. De effekter som du kan få av träning och kost är enorma på både insidan och utsidan och är något som behöver belysas mer, om fler tränade och brydde sig om vad de åt skulle medicinering av depression, ångest, magbesvär, sömnbesvär och andra diagnoser minskas. 

Yrket som personlig tränare är en viktig insats för mig, för jag vet vilka effekter klienten kan få och jag kan hjälpa till med det, både det fysiska och psykiska måendet. När jag hade arbetat som personlig tränare i ca 5 år utbildade jag mig till KBT terapeut för jag ville kunna bemöta klienterna på ett djupare plan. Samtal och kommunikation kan jag inte få för mycket av och många pt kunder har behov av att prata och då vill jag lyssna och kanske kunna hjälpa lite till än att bara använda träningen som redskap till välmående. Det har hjälpt mig oerhört mycket i bemötandet med klienter, en ökad förståelse och en ökad kunskap. Jag säger inte att alla som ska jobba som pt behöver läsa psykologi men jag vet att många pt´s hamnar i en position där de mer eller mindre agerar som en slags ”hobbyterapeut” och det kan räcka långt. Bara man är intresserad av hela människan och inte bara den fysiska träningen. Så ser jag på pt yrket. 

 Ulrika By skriver också att ”Den bästa träningen är den om blir av” och det skriver jag verkligen under på men många av oss är i behov av resultat och dessa resultat ska vara de som är viktiga för mig, inte för min granne eller en gruppdeltagare…

En bra pt arbetar efter (enligt mig): Jag ser dig, jag bryr mig om dig, jag hjälper dig, jag stöttar dig, jag finns här och tillsammans ska vi se till att just DU lyckas!!!

Istället för att belysa hur dyrt det är med personlig träning och hur den skulle kunna ersättas, som med promenader några gånger i veckan som de skriver (promenader är också bra men ofta krävs ganska mycket mer för att nå de effekter som behövs för att få de vinster och resultat som önskas och behövs för att vara frisk på insidan och utsidan) skulle det behöva respekteras all den tid och pengar som läggs ner på en utbildning, fördjupningskurser, workshops och all litteratur som plöjs och alla vetenskapliga artiklar som granskas med ny forskning om träning, kost och hälsa i stort. Det genuina intresse som pt´n har (förhoppningsvis) av människan, att förstå, att vilja hjälpa och förmågan att kunna få fram.

Som avslutning… det finns många olika pt´s, prova dig fram tills du får den rätta känslan! Se personlig träning som en stor och viktig investering istället för att spara pengar på kontot, se till att du själv växer som människa, blir friskare och starkare från insidan och ut! Vi lever bara en gång, vi behöver inte klara allt på egen hand, ta hjälp ifrån andra om och när du behöver det, för du är värd att må bra! 

De skriver också i dagens DN att ”Genom att behålla hälsan går det att arbeta istället för att vara sjukskriven. Det blir en typ av underhåll av kroppen som kan ge mer glädje i umgänget med familj och barn. Med träning ser man till helheten, både i form av fysisk aktivitet men även i form av de sjukdomar som kan förebyggas”. Och det är just DET som personlig träning handlar om!!

Tack för ordet!

 

 

 

 


Gör som hästen – lev här och nu

by Sofia Grenevall


Här är ett av de inlägg som jag lagt in på sighten Ridenews!

Håll tilllgodo!

Hästar (och även andra djur) har förmågan att vara här och nu, de befinner sig inte i dåtid eller framtid som vi människor ofta gör, de befinner sig alltid i nutid. Vi har mycket att vinna genom att lära oss av dessa djur! När vi befinner oss här och nu ökar vår medvetna närvaro som är första steget till sinnesro vilket hjälper oss med vår psykiska återhämtning. Det låter väl inte så tokigt?

Att lyckas uppnå medveten närvaro och vara här och nu är första steget i den mentala träningen. Bland annat Peder Fredricsson har haft stor nytta av att lära sig mental träning som han även berättade om i sitt sommarpratarprogram i P1 för några veckor sedan.

Vad kan hjälpa oss att bli duktigare på att vara mer här och nu?

Börja med att medvetandegöra din andning, reflektera över hur du andas i olika situationer, använder du korta och snabba andetag eller långa djupa? Andas du så att nyckelbenen rör sig, vidgas bröstkorgen eller nedre delen av magen?

Genom att lära oss att andas mer medvetet kan vi lättare lyckas att vara mer här och nu och uppleva medveten närvaro och på det enkla sättet kan vi öka vårt välmående. Börja med att andas mer medvetet i din vardag, till exempel när du kör bil, står i kön på ICA, när du rider eller när du har lagt dig i sängen för natten.

När du medvetandegjort din andning är nästa steg att börja styra och kontrollera andningen. I stressade situationer börjar vi och även våra hästar automatiskt att andas snabbare och kortare andetag men vi kan faktiskt lära oss att kontrollera vår andning och lyckas lugna kroppen i denna typ av situationer. Att lära sig att styra sin andning är användbart i många lägen, till exempel om du blir stressad, arg eller irriterad. Om du behöver lugna ner din häst ska du helt enkelt börja andas långa djupa andetag där luften du andas in kommer hela vägen ner i magen så att magen vidgar sig och inte bara befinner sig i övre delen av bröstkorgen så att bara nyckelbenen höjs och sänks. När du tar långa djupa andetag kommer hela kroppens system att varva ner och du blir lugnare och lugnet smittar av sig på andra, både människor och djur! Testa ska du få se! Förutom att kroppen varvar ner när du andas långa djupa så blir det även lättare att fokusera.

Börja öva med en gång! Öva på din medvetna andning genom att släppa alla tankarna som surrar i ditt huvud och bara fokusera på hur du andas. Andas är något vi gör automatiskt hela livet och är något vi inte alltid tänker på, men andningen har stor betydelse för vårt välmående. Många människor har inte en optimal andning, utan andas väldigt korta och snabba andetag i vardagen på grund av till exempel stress och oro. Andningen påverkas av känslor, till exempel håller vi andan när vi blir rädda, vi andas snabbare när vi blir arga eller stressade. När vi andas korta andetag får vi lättare spända muskler kring bröstkorg, skulderparti, axlar och nacke. När vi andas långa och djupa andetag motverkar vi stress och kan bli av med muskelspänningar. En annan positiv effekt av de långa djupa andetagen är att kroppen syresätts effektivare.

Så genom att andas medvetna och kontrollerade långa djupa andetag blir vi mer här och nu, kan fokusera bättre, vi kan lättare hantera stress, vi får en förbättrad syreupptagning och mer avslappnade muskler, du får dessutom en förbättrad kroppsuppfattning och kroppskontroll som i sin tur faktiskt kommer att förbättra vår ridning! Alltså värt att prova!

En enkel andningsövning som jag ofta ger mina klienter är att de varje kväll vid sänggående ska ta tio långa djupa andetag samtidigt som de håller högra handen på magen och vänstra handen på bröstet för att känna hur luften strömmar in genom bröstkorgen och ner i magen och magen vidgas för att sedan låta luften strömma ut ur kroppen. Andningen sker genom näsan hela tiden och in – och utandetagen är lika långa. Efter tio långa djupa andetag kan en skön avslutning vara att ta ett djupt inandetag för att sedan sucka ut genom en öppen mun, upprepa gärna några gånger!

Lycka till med din andning!