Alla behöver en morot...

by Sofia Grenevall


Morot är en populär rotfrukt och gammal som kulturväxt. Morötter är vanligen orangefärgade, även om vita, gula, röda, blå och lila varianter också förekommer. Till formen kan morötterna vara koniska,
cylindriska eller runda (karottmorötter). Den orange färgen kommer av ämnet Karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot. Detta skyddar också huden mot stark sol.
Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium
till A-vitamin.
Morötter kan ätas antingen hela, tärnade, rivna eller pressas till morotsjuice i sin råa form. De kan också ingå i sallader, soppor och stuvningar eller ätas kokta som en egen rätt. Ett populärt bakverk är den mjuka
morotskakan, och på många julbord är morotslådan ett måste.
Jag är uppvuxen med den finska morotslådan på julbordet, och jag gillar vegetariska alternativ kring jul så recept på den kommer närmare julen!


Rivna morötter kan med fördel blandas in i
pannkaksmet och deg till matbröd.

Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Myten om att morötter kan förbättra synen kommer troligtvis från det
faktum att A-vitaminbrist kan påverka synen negativt, ett intag av A-vitaminfyllda morötter kan då återställa synförmågan.

Många barn gillar morötter tack vare den söta smaken. Morötter ger bra med fibrer, tuggmotstånd och mättnad förutom den vackra färgen kan du variera tillagningen av dem.
Jag brukar skiva morötter med en hyvel, ringla över oliv eller rapsolja tillsammans med solrosfrön och örtsalt. Skjuts in i ugnen ca 20-30 min på ca 200grader.
Mums tillsammans med fisken, kycklingen eller köttet!

Transient