Den röda betan!

by Sofia Grenevall


Egenskaper:
Rödbeta renar blodet, stimulerar bildningen av röda blodkroppar, den ökar syreupptagningen i blodet vilket gör kroppen mer uthållig vid fysisk träning. Den anses också vara bra mot högt blodtryck.

Rödbeta rensar även tarmarna, avgiftar levern och sägs även vara bra mot magsår.

Den innehåller nitrat vilket höjer din
prestationsförmåga samt förbättrar muskeluppbyggnaden. Rödbeta kan motverka cancer enligt vissa studier.

Historik;
Rödbetan kom till Norden på 1600- och
1700-talet. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas
långt norrut i landet. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer. Den har också den
tydliga effekten att de färgsätter mänsklig urin.

Betorna och blasten har högt näringsvärde.
Blasten är också smakfull och kan också användas i matlagning!

(Från Wikipedia bl.a.)

Recept på härligt tillbehör som passar det mesta eller att äta "som det är";

Jag brukar skiva råa rödbetor och lägga i ugnsform i ca 30 min på ca 200 graders värme tillsammans med fetaost, lite flingsalt och lite olivolja ringlar över.
Man kan också koka betorna tills de har "lagomt tuggmotstånd".
Serveras med krossade valnötter eller hasselnötter och ev lite honung.

Såååå gott!

Renande, mättande och vacker mat!
Kan det bli bättre?!?
Hoppas ni har en skön lördag.

Transient