"Hon har ätit sin spenat var dag"

by Sofia Grenevall


Citat från Tomtens julafton, (känner ni igen den?) när han sitter med önskelistan och läser upp vad barnen önskat sig och påpekar att flickan ätit sin spenat var dag- så hon förtjänar sin docka i julklapp!

Spenat innehåller totalt 10 näringsämnen av 19 av dem uppnår minst en tiondel av rekommenderat dagligt intag (RDI), vilket indikerar en ganska
hög näringstäthet och produkten visar sig även vara mycket näringsrik när alla ämnen räknas samman.

I förhållande till RDI är produkten rikast på Folat som uppgår till ca 97 % av RDI.

Spenat sägs ofta vara rikt på järn, vilket är en sanning med modifikation. Visserligen innehåller spenat 2 milligram järn per 100 gram, jämfört med 0,66 milligram för broccoli och 0,34 milligram för grön paprika, men spenat innehåller även oxalater som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet. För att få i sig så mycket järn som möjligt från
spenaten bör man samtidigt äta någonting C-vitaminrikt, då C- vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Spenat innehåller däremot gott om A- vitamin, E- vitamin och ett antal viktiga antioxidanter, exempelvis karotenoiden lutein.

Det är spenat som ger styrka till den tecknade figuren Karl- Alfred. Spenaten valdes av tecknaren E. C Segar på grund av sitt höga vitamininnehåll.

Hur kan man lätt få i sig "sin spenat var dag" då?
Baby spenat finner du i påsar i grönsaksdisken som kan ätas som den är eller blandas med andra grönsaker i salladen. Fryst spenat hittar du i frysdisken och kan tinas upp och ätas som den är eller stuva med grädde om man gillar det. Att ha i lite spenat i ex lasage eller grytor är ett smart knep att få i barnen denna nyttighet om dom inte gillar den som den är eller varför inte göra en spenatsoppa och servera med ägg? Soppa är ju så gott på vinterhalvåret.

(från wikipedia bla)


Transient