Morgon människa eller kvälls människa?

by Sofia Grenevall


Jag har aldrig varit en "riktig" morgonmänniska. Jag är inte pigg de första timmarna på morgonen dvs i detta fall mellan 4-8. Har alltid haft ett stort behov av sömn för att klara av det tempo i livet som jag gillar och stimuleras av. Om jag får sova 7h är jag på topp men mindre än så för många nätter klarar jag inte helt enkelt. Kroppen har ändå vant sig vid denna dygnsrytm och jag har lärt mig att tycka om att vara "ikapp dagen" med att starta tidigt. Denna tid på året då det är kolmörkt när klockan ringer är det svårare att komma upp...
Under den tid i livet som bestod mest av hästar (mellan 15-19 års åldern) var det ljuvligaste att kliva in i stallet på morgonen och få ett "godmorgon gnägg" av hästarna. När mitt liv bestod av dans, sång och teater (mellan 19-27 års ålder) var "morgontimmarna" vid 11 tiden för jag jobbade kvällar och nätter.
Numera ringer klockan som synes på bild 4.15 el 4.30 och då åker jag hemifrån 1h efter väckning, då har jag hunnit med dusch, fix, frukost, mat till alla fyrbenta husdjur här hemma, packa väska och bil och kolla igenom lite mail. Ibland slänger jag in en tvätt eller hänger upp en. Sen hoppar vovven och jag in i bilen in mot Södermalm där vi tar en kort promenad för morgonbehoven innan hon lämnas på kliniken och jag drar vidare till gymmet och PT kunder.
Jag föredrar själv att träna på kvällen, har alltid extra energi då (såvida jag inte klivit upp kl 4-5 på morgonen då är det läggdags vid 20 tiden) plus att jag är alltid pigg dagen därpå då men tyvärr sker det inte så ofta nuförtiden.
När har du mest energi?
Vilken tid på dygnet får du ut mest av din träning?

Transient