Äkta mat!

by Sofia Grenevall


Jag "klickade hem" ett erbjudande om 4 tidningar "Äkta Mat" för 98.- (1 nr kostar 65.-) för några veckor sedan och igår låg den i brevlådan!
Jag blev nyfiken på vad denna tidning har att erbjuda och efter att bläddrat i den under frukosten i morse måste jag säga att den ger inspiration och hoppfullhet. - Precis som jag önskade!
Jag samlar på recept, lagar inte ofta efter dem men de ger mig inspiration i matlagningen. Under helgerna lägger jag mer tid på själva matlagningen och då är det mysigt att då och då ta fram ett nytt recept och testa något nytt! Dessutom är min kära sambo duktig på matlagning så denna tidning är till oss båda!
När Gustav fyllde 40 i februari i år fick han en jägarexamen av mig och våra familjer för vi föredrar att äta vilt kött. Jag har varit vegetarian den största delen av livet och föredrar inte kött på tallriken helt enkelt av många anledningar, några av dem är antibiotika i kött, stressade djur, dålig djurskötsel och katastrofal hantering vid slakt. Jag har praktiserat på ett slakteri en hel dag under min gymnasietid då jag hade planer på att utbilda mig till veterinär och var redan innan denna dag vegetarian och det jag fick se och uppleva på slakteriet har etsats fast i mig... Det kan jag berätta om i ert annat inlägg...
När jag väntade mitt första barn började jag äta kyckling (har alltid ätit, älskat och inte kunnat motstå fisk) och för ca 5 år sedan började jag äta lite kött igen för jag kände att min kropp behövde det och med kvitto i handen nu under min tredje graviditet och en del köttätande, inte mycket, så är mina järnvärden helt ok med hjälp av tillskott, de andra gångerna har inte ens tillskotten gett mig normala värden och jag var mycket tröttare och mådde sämre på många sätt då jämfört med under denna graviditet. Jag tycker att det ger mig information om vad min kropp behöver.
Det är faktiskt väldigt svårt att ge kroppen det den behöver genom vegankost och det krävs mycket kunskap och många behöver komplettera med tillskott. Vi är som människodjur allätare, det får vi inte glömma!
Jag längtar tills Gustav kommer hem med "eget kött" och vi kan servera det i familjen, tillagningen får han stå för, jag klarar inte riktigt att hantera ngt annat än fisk faktiskt. Då kan vi äta kött som vi vet var det kommer ifrån, det är garanterat fritt från antibiotika och är nyttigare på många sätt.
I detta nummer av Äkta Mat ( nr 2) som består av nästan 100 sidor matinspiration, tar jag främst till mig recepten på gröt.


Transient