Den farliga smörgåsen...

by Sofia Grenevall


Det där brödet...

Det borde jag ju undvika...

Jag försöker att inte äta så mycket bröd...

Bröd kan jag inte vara utan...

Jag märkte jättestor skillnad på min mage när jag slutade med bröd...

Apropå det där med bröd, hur ska man tänka egentligen...

Är det så farligt med bröd som alla säger...

Jag kan aldrig bara äta en macka, det slutar alltid med att jag ätit flera stycken...

Jag möts av många frågor och diskussioner om brödets vara eller icke vara och hur sa man tänka egentligen?

Den bästa kommentaren var ändå från en kollega som sammanfattade "bröd debatten" så här:

Förr var det pålägget på macken man skulle akta sig för, sen var det smöret på mackan och nu är det mackan på mackan, alltså själva brödet, man ska "akta sig för".
- Hur ska man tänka egentligen?

Jag brukar säga så här:

Vi människor har inte ätit gluten speciellt länge och det kanske inte är (som många påpekar) ett livsmedel som vi kan bryta ner på ett naturligt sätt och tillgodogöra oss etc.
Vissa pratar om att man får en "läckande tarm" när vi får i oss gluten, andra talar om att mag och tarm besvär ofta är orsakat av en mer eller mindre intolerans mot gluten som inte visar sig i prover eller tester.
För att veta om just du tål gluten eller inte, är det bästa att utesluta all gluten helt och hållet under minst 3 v och göra en utvärdering om du mår bättre eller sämre, eller likadant?!?

En annan "fara" med själva brödet är att det är kolhydratrikt och smörgåsen blir ofta energirik. Det triggar igång en "sockerkänslig" person och därför kan vissa inte nöja sig med en macka, utan det blir alltid "för många".

Jag mår inte bra om jag äter för mycket bröd och försöker därför hålla nere den konsumtionen men jag utesluter det inte helt just nu.

Våga prova dig fram till vilken kost som du mår bra av- lyssna till kroppen- den talar faktiskt alltid sanning!

Var rädd om dig!!