Brysselkål

by Sofia Grenevall


Jag är inte så överförtjust i julmat, kan bero på att jag inte är så överförtjust i kött över huvudtaget.
Under den största delens av mitt liv har jag undvikit kött i min kost men alltid ätit (älskat) fisk och ägg.
Under min första graviditet började jag att äta kyckling igen och för ca 5 år sen började jag att äta kött igen. Äter inte kött så ofta, äter helst vegetariskt eller fisk men utesluter inte heller kött.

Till jul lagar jag alltid en (finsk) morotslåda och ägglåda som jag ätit till jul sedan jag var liten. Kokta rödbetor med lite hasselnötter och fetsost på, ska också få brytas in i mängden köttbullar, skinka, korv, jansson, fisk, etc. Dessutom ska jag tillaga en paj med grönkål och valnötter samt tillaga brysselkål.

Den bortglömda vackra, goda, nyttiga kålen!

Brysselkål, ibland även kallad rosenkål, är en underart av kål. Det är en trekvarts meter hög ört med kraftig stam, som utvecklar näringsrika sidoknoppar i bladvecken. Knopparna skördas när diametern är cirka 3 cm.
Brysselkål anses ha uppstått i Bryssel, Belgien vid slutet av 1400-talet, därav namnet. Den odlas på många håll i världen, i Sverige sedan slutet av 1700-talet. Brysselkål är vitaminrik, hälsosam lågkalorimat.Brysselkål kan ätas råriven eller hackad som råkost eller i sallader.
Vanligen kokas den, men kan användas i grytor, gratänger m.m. som annan kål. Den skall inte kokas för länge för då blir den mjölig, tråkig och förlorar värdefulla vitaminer. Krispigheten bör finnas kvar.

När du ska tillaga:
Skär bort rotfästet. Ta av de fula, grövre, angripna och löst sittande ytterbladen.
Kokning:
Helst lätt sjuden och allra helst ångkokad, för att behålla krispighet, färg och vitaminer. Koktid: 5-10 minuter för bibehållen krispighet.

Brysselkålen är ganska näringsrik, i förhållande till RDI är produkten rikast på Vitamin C, som uppgår till >106 % av RDI.

(från spisa.nu & Wikipedia)

Jag tänkte koka brysselkålen för att sedan panera den lite och steka så de ser ut som köttbullar- vegetariska bullar!
Krydda efter tycke & smak!

Imorgon är det julafton!! Tiihiii!!!

Transient