Spridda skurar

by Sofia Grenevall


Apropå att ha många intressen och många arbetsområden kan vara förvirrande och leda till osäkerhet hos vissa.

Jag har alltid varit intresserad av många saker och när jag arbetade som musikalartist fick jag ofta frågan om jag var en "dansmusikalartist", en "sångmusikalartist" eller en "teater/aktörmusikalartist". Frågan handlade om vad var jag bäst på helt enkelt.

Många har behov av att sätta in folk " i ett fack". Kan förklaras genom att "om jag vet vad du kan/ är bäst på så vet jag " var jag har dig" och då blir jag trygg". Om du arbetar för brett/ har för många arbetsområden/ för vida intressen kan du "inte vara riktigt bra på någonting". 

Jag sätter inte mig själv i ett fack där jag " måste stå", då tappar jag min flexibilitet och jag sätter inte in andra i ett fack.

Ibland träffar jag likasinnade och det känns befriande, att få dela känslan av att vara intresserad av en HELHET och en bredd och samtidigt känslan av att ofta " vilja för mycket". Det är baksidan, man får såklart problem med att få tiden att räcka till för allt man vill göra / utforska/ utveckla etc. Då får man påminna sig om sin "good enough" nivå. Se rikedomen i att kunna arbeta brett och se vinsterna i det. Framförallt om/ när man arbetar med människor ser jag det som en rikedom att inte BARA arbeta med träning, eller behandling eller konsultationer och så vidare, utan jag får "väva ihop" dessa områden och på så sätt nå fram med det jag vill förmedla. För mig handlar friskvård inte BARA handlar om träning, kost eller behandlingar etc, utan du som individ  behöver din specifika balans för att just du ska må bra i kropp & knopp. 

Oftast får jag förståelse för mitt breda tänk men stöter fortfarande då och då på frågan om "vad är ditt specialområde" (?) och då brukar jag säga att det beror på vem jag jämför med. Om jag jämför mig med vissa andra PT´s kanske jag arbetar mer med / inom fler områden- med yoga, mamma / barn träning, pratar om KBT, motivation etc, träffar jag andra kanske jag arbetar mer med kostens påverkan etc. Så svaret är ofta att det beror på vem man jämför med.

Jag har aldrig bara kunnat ägna mig åt "bara" en sak. När jag arbetade inom showbusiness var jag i stallet på fritiden. När jag arbetade med hästar var jag i dansstudion och sångstudion på fritiden. Det har varit balans för mig! 

Det roliga är att fler och fler som börjar arbeta som Personlig tränare vidareutbildar sig inom fler områden för att komplettera sin utbildning och fler (tror jag) inser att vägen till välmående inte BARA handlar om träning.

Utbildningar inom friskvårdens olika områden växer ständigt och just nu gror en ny personlig tränar utbildning fram "någonstans i Sverige";) och det ska bli så intressant och givande att få dela med mig av min erfarenhet där!!