Vad har du under armarna?

by Sofia Grenevall


En deo innehåller ett svettstoppande ämne, så kallad antiperspirant. = Aluminium.

Här kommer testresultat från tidningen Ica kuriren:
""Mest antiperspirant innehåller den billigaste deodoranten Nivea. Tyvärr innehåller den också en hel rad parfymämnen som kan vara allergiframkallande. De finns med i den EU-lista på 26 doftämnen, som bevisligen kan orsaka allergiska reaktioner och därför måste deklareras för sig i ingredienslistan. Flest allergiframkallande parfymämnen innehåller Dove.
Även konserveringsämnen kan orsaka allergier. De är bakteriedödande och har dubbel funktion i deodoranterna, både att hålla vätskan fri från bakterier och att dämpa lukt. Deodoranten från Garnier innehåller ett konserveringsmedel som är den vanligaste orsaken till allergier, methylisothiazolinone, som kan ge blåsor och rodnader. Märkligt att en ”ny” deodorant, som just nu marknadsförs hårt, innehåller en substans som många kosmetikatillverkare har fasat ut. För tio år sedan var det allergiframkallande ämnet mycket vanligare. Aco Body och Biotherm innehåller också konserveringsmedel, men de är snälla och ger därför inget minus.
De deodoranter vi har bedömt som bäst i vårt test, Bats och Aco Body, har hög halt antiperspirant och innehåller inga allergiframkallande ämnen.

FAKTA OM ALUMINIUM:
Den vanligaste antiperspirant som används i deodoranter är aluminiumklorhydrat, som är ett salt. Det reagerar med ett ämne i svettkörteln och bildar en plugg som bromsar utsöndringen av svett.
Aluminium är en metall och det kan kanske låta obehagligt att ha det på huden, men all forskning (hittills) visar att det är ofarligt. Nästan allt aluminium stannar i det yttersta hudlagret och bara ytterst lite kommer in i kroppen. Vi får i oss mer aluminium på annat sätt, till exempel från vatten och mat.
För många år sedan sattes aluminium i samband med alzheimer, men de misstankarna har avskrivits. Det har också florerat ett rykte på internet om att aluminium kan orsaka bröstcancer, men det finns inga vetenskapliga bevis för det.""

Maria Åkerberg är ett ekologisk hudvårdsmärke som tidigare hette Dermanord, de har framställt en naturligare deo = Saltdeo som består av 100% naturliga ingredienser. Effektiv upp till 24 timmar.

Produktinfo: Vår saltdeo bygger på gammal beprövad kunskap. Den består av ett naturligt förekommande mineral, saltet kalium-alun. Förr användes detta i Sverige för blodstillande och desinficerande effekter. På den tiden la man inte så stor vikt vid att det också hade en deodoranteffekt. Saltdeon är otroligt effektiv, upp till 24 timmar, helt doftfri och utan alkohol och aluminiumklorid. Den desinficerande effekten gör att den passar under armarna efter rakning och som after-shave i ansiktet.

Jag har använt denna deo sedan ca 1 månad tillbaka och jag är helnöjd! Jag anser att man måste vara försiktig med vad man "matar sin hud med"! Jag kan varmt rekommendera denna. Dryg och billig. Bra för kroppen och miljön, kan det bli bättre???

Transient