Barnfetma

by Sofia Grenevall


Ur www.barnfetma.se
" Barnfetma är idag ett växande globalt problem. I dagens Sverige kan ingen säkert säga var detta kommer att sluta och det ser inte positivt ut när det i världen råder fler överviktiga än underviktiga.

Fler människor med oss känner säkert någon som lider av detta folkhälsoproblem, men inser nog inte vilka förödande konsekvenser detta kan få i längden. Flera människor vet nog inte, eller orkar inte ta till sig, att man kan gå en alltför tidig död tillmötes som överviktig eller fet.

Många människor skyller idag på att det är skönhetsindustrin som ställt till alla debatter kring ämnet feta barn, men detta är dock inte den absoluta sanningen. För varför alla dessa debatter om det inte vore för att detta allvarliga problem breder ut sig?

Många människor har först idag börjat vakna upp och tagit folkhälsoproblemet på allvar, med de flesta har nog långt kvar innan de börjar ta detta på allvar. Det är bland annat därför vi utger denna sida, så att fler människor kan börja se allvaret i problemet. För det går inte att ett fåtal människor tar upp det tabubelagda ämnet, det måste vi göra tillsammans eftersom det faktiskt drabbar i stort sett alla människor. Som smal eller normalviktig drabbas man också av problemet då man ofta känner till någon eller några som blir överviktiga eller feta. Vi ser våra nära och kära möta problem och vi måste därför vara där för att stödja genom kärlek och vänskap.

Vi som utger sidan tror vidare att många människor förmodligen inte har insett allvaret i detta folkhälsoproblem eftersom att vi vant våra ögon vid att folk blir allt rundare idag. Med flera överviktiga än underviktiga blir det tyvärr en normal syn på att vara överviktig tillslut. Vi har idag större storlekar på kläder, skor, kakor, bullar, godis, tallrikar, läskflaskor, chipspåsar och glass som vi tillexempel knappast ifrågasätter.

Det man måste skilja på mellan övervikt och fetma är att fetma är en sjukdom och övervikt är risk för fetma. De barn som idag är överviktiga kan vara glada att dessa ännu inte nått gränsen för sjukdomen fetma. För som man kan se så ökar riskerna för flera sjukdomar vid fetma och livstiden förkortas markant. Överviktiga eller feta barn har inte samma förutsättningar som andra barn eftersom att dessa ofta mobbas eller diskrimineras. De får också bära på extra kilon som gör att de får kämpa hårdare för att orka med vardagen och tyvärr är det ofta dem som möter en framtid som feta och om trenden fortsätter så riskerar de att även att föra detta vidare till sina kommande barn."

Mina tankar om detta:
Ge barnen en god start i livet genom att servera bra mat direkt. Alla barn (och vuxna) gillar kombinationen socker, fett och salt men det är inte den föda vi bör matas med dagligen. Låt barnen få äta grönsaker och frukt av olika slag så tidigt som möjligt. Servera bra proteiner, hela livsmedel istället för halvfabrikat. Läs på innehållsförteckningen när nu handlar.
En tankeställare: Man har sett samband mellan sockerberoende barn som senare i livet lättare kan få tendens till beroende av (förutom socker) spel, nikotin, alkohol och droger, att få kickar helt enkelt. Mat ska inte ge kickar, det ska vara näring som balanserar och stärker våra kroppar istället gör att "ta energi" och skapa obalanser på kemiskt och hormonellt vis på både kort och lång sikt.
"Att vara sockerberoende" visar sig inte bara genom att äta mycket godis, glass, kakor och läsk utan triggas även av det dolda sockret i flingor, bröd, spannmål m.m

Vad har ni för tankar kring detta?