Chiafrön- varför då?

by Sofia Grenevall


Chiafrön är en av våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen!
Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. Traditionellt sägs det att chia har kultiverats sedan urminnes tider och det är troligt att Aztekerna
använde det som en del av deras diet. Benämningen "Chia" kommer från
ett ord som ursprungligen betyder "oljig", lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad, klar hinna kring de små fröna.
Plantan anses vara lättkultiverad och blir upp till en meter.
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alfa-linolsyra), fiber och protein. Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är, i form av en dryck som kallas "chia fresca" eller som komplement till bröd och bakverk.
Fröna kan malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl.
Så köp hem och häll i dig som sagt!
Kram från mig!