GHEE

by Sofia Grenevall


Ghee är skirat
eller “klarat” smör och det är en viktig del inom Ayurveda och ayrvedisk läkekonst.
Ghee har varit en viktig del av matlagningen Indien och södra Asien i mer än 1000 år. Det är mycket uppskattat både för sina kulinariska egenskaper och dess medicinska värde.
Enligt en ayurvedisk text från 1500-talet: “Ghee är föryngrande, bra för ögon och syn, påskyndar matsmältningen, skänker lyster och skönhet, förbättrar minne och uthållighet, ökar intellektet, ökar livslängden, är ett afrodisiakum och skyddar kroppen
från olika sjukdomar. ”
Modern vetenskap har bekräftat
åtminstone en del av den forntida visdomen om fördelarna med ghee. Ett intressant
fynd är att mättat fett i ghee är främst i form av kedjor av korta fettsyror.
Korta fettsyror är lätt att smälta och bidra till att främja produktionen av hormoner och att stärka cellmembran. Långa fettsyror, å andra sidan, är förknippade med en rad hälsoproblem, bland annat blodpropp, trombos och cancer.
En av de kvaliteter som gör ghee särskilt användbart i matlagning är det faktum att det har en mycket hög “rökpunkt.” (385 grader). Den “rökpunkten” är den temperatur vid vilken en olja börjar brinna. Det är också vid denna temperatur som oljan börjar oxidera, och skapar förutsättningar skadliga fria radikaler.
På grund av sin låga oxidationstakt håller ghee även i rumstemperatur under en lång tid. Man kan enkelt se värdet av att konvertera smör till ghee i varma klimat där det är begränsad kylning eftersom där smör kan förstöras kommer ghee hålla sig fräscht
i månader eller rentav år om det lagras korrekt. I själva verket anses mycket gammal ghee vara ett mycket bra läkemedel och vissa ayurvediska recept kräver användning av 100-årig ghee!
Ghee finns i en del asiatiska butiker. Men du kan också enkelt göra ghee själv.
Ghee används mycket i indisk och sydasiatisk matlagning. Det kan ersätta vegetabilisk olja i nästan alla recept, och skänker en rik smörig smak till allt som tillagas i det. Lite räcker långt, så du behöver inte använda lika mycket ghee som du skulle använda andra vegetabiliska oljor eller smör.
Jag beställande hem den här!

Transient