Den snabba belöningen

by Sofia Grenevall


Vi vill belöna oss själva. Det gör vi instinktivt. 

Men...

Vi belönar oss med mat. "Det här är jag värd", tänker jag och trycker i mig fett, socker och salt - helst i kombination för de gillar hjärnan bäst. Mmmmm så gott! En liten sund i alla fall.

Sen kommer sanningen ikapp oss. Vadå värd fett, socker och salt? Varför ska jag trycka i mig något dåligt om jag vill belöna mig själv för något?

Självklart ska vi belöna oss när vi åstadkommit något och "varit duktiga", det behöver vi.

Men behöver vi belöna oss med mat?

Kan vi hitta sätt att belöna oss med något annat- som också ger oss den där "Mmmm" känslan och som kanske till och med räcker lite längre än smakens effekt som egentligen är väldigt kort??

Det jag vill komma till är att jag tycker att det är viktigt att vi gör medvetna val. Vi mår bättre då, vi får en ökad positiv kontroll. Vi får bättre resultat - och det är vi värda!

Jag möter många som inte når sina mål med sina hälsoinsatser. De flesta vill bli av med x antal kilon, vill bli lättare, friskare, orka mer, etc. Då måste jag medvetandegöra mina beteenden kring mina belöningar.

Vi behöver ställa oss frågan: -"Vad är viktigare?"

Att jag stoppar i mig den här mumsbiten (en portion till, en semla, en godispåse, en bakelse, en macka till eller vad den nu kan tänkas vara) och får längre väg fram till mitt mål, mår gott en liten stund och får känna den där "Mmmm känslan".

Eller att jag hoppar över den där mumsbiten, gör ett medvetet beslut och vips har du tagit ett steg närmare ditt mål. Och jag lovar att du kommer att vara stolt över dig själv!

På så sätt får du förutom positiva effekter en ökad medvetenhet kring dina beteenden som i sin tur kommer att avspegla sig positivt i din vardag på många sätt. 

Belöna dig själv, men belöna dig medvetet.

Var din egen bästa vän!

Se till att lyckas! 

Du är värd att lyckas!