Socker är smärtstillande

by Sofia Grenevall


Man använder sockerlösning till spädbarn för att få en smärtstillande effekt. När vår dotter Engla var nyfödd var hon sjuk och inlagd på NEO på SÖS. När det skulle tas blodprov fick vi spruta in sockerlösning i hennes mun för att det skulle göra mindre ont.

När jag har ont i min skadade nacke så är det ofta som smärtstillande tabletter inte hjälper och den enda "avlastning" jag kan få är att äta, helst socker och kolhydrater. Då försvinner smärtan en stund men så snabbt jag slutat äta kommer smärtan tillbaka. Och äta kan man ju inte göra från morgon till kväll! 

Samma / liknande effekt har socker på ångest och oro. Vi blir tillfälligt lugna och tillfreds för vi har stimulerat vårt belöningssystem men dock bara kortvarigt.

Socker fungerar alltså smärtstillande på både fysiska och psykiska smärtor.  

Då är det ine så konstigt att det finns ett begrepp som heter "tröstätare".  

Det är bara om vi blir medvetna om vilka beteenden vi ägnar oss åt som vi kan göra något åt dem. OM vi vill att det ska vara på något annorlunda vis. 

Vilken är er erfarenhet av detta?