Vår fisksoppa/gryta

by Sofia Grenevall


Det här är en favorit hemma hos oss och de flesta vi känner har blivit bjudna på den på något "middagshäng" hos oss. 

Vi gör alltid en stor sats och använder den största grytan vi äger. 

Ingredienser: 

Cocosolja eller rapsolja ca 2-3 dl

1-2 gul lök + några vitlöksklyftor om man vill

1-2 paket saffran

Salt, peppar och andra favoritkryddor, ev fiskbuljong

2 apelsiner

2-4 paket krossade tomater (beroende på hur mkt tomatsmak man önskar) 

1 psket vit fisk som ex torsk

1 paket lax a 4 filéer

5-15 potatisar (beroende på hur mkt kolhydrater man önskar) 

5-8 morötter

garnering räkor eller krftstjärtar

serveras med en klick turisk yoghurt, aioli eller liknande

Passar bra med vitlöksbröd om man gillar det. 

Vi börjar med att fräsa löken som är finstrimlad tillsammans med cocosolja eller rapsolja, medans den fräser skär jag potatis och morötter i önskade bitar, lägger i och fyller på med vatten så det får koka tills det börjar mjukna. Under tiden skär jag upp fisken i bitar. När potatisen och morötterna börjar bli klara lägger jag i all fisk och fyller på med krossade tomater, saffran, salt och peppar, pressar i apelsin och ibland även lite cayennepeppar. 

När fisken blivit klar och du kryddat soppan/grytan tills du är nöjd är det dags att servera i djupa tallrikar med några räkor, en klick turkisk yoghurt och kanske en timjankvist.

Gott, enkelt, nyttigt - det r ju jag som har gjort receptet!!! 

:) 

Happy Friday!!