Begreppet "Att unna sig"/ veckans debatt och 80/20 tänk.

by Sofia Grenevall


Under helgerna är det många som pratar om att "unna sig" och då handlar det oftast om mat, inte den nyttigaste och dryck - gärna med alkohol och desserter, fika av olika slag, snax, godis, chips, ostbågar och allt vad det nu kan vara. Man unnar sig också vilodag ofta.
Varför inte tänka så här istället:
-" Jag unnar mig bra, riktig mat och passar på att träna och tar hand om min kropp lite Xtra när jag är ledig"!???
Vad sägs om det?
Efter senaste veckans debatt om fredagsmys och träna för att det är kul mot träna för att du måste etc så rekommenderar jag det härliga svenska LAGOM. För det mest hållbara är att stäva efter att hitta en balanserad livsstil där inga livsmedel är "förbjudna" men jag försöker oftast välja så bra livsmedel som möjligt.
Ett 80/20 tänk.
Om jag "sköter mig" till 80% kan jag "slappna av" (eller hur du nu vill se på det) till 20%. Då minskar risken för hets till ortorexi eller ett negativt träningsberoende där du tränar för att bedöva ångesten. Du tränar för att du vill ta hand om din kropp och för att du vill må bra.
Ja, lite snurrig blev denna text inser jag men jag hoppas ni förstår vad jag vill förmedla?!?
Jag hör och ser så ofta att det "tippar över", det blir allt eller inget, det blir svart eller vitt. Då mår vi inte bra.
Var rädd om dig!!