Vegetarian - effekter

by Sofia Grenevall


Under stora delar av mitt liv har jag ätit vegetarisk för att jag inte vela äta animalier, djur. Jag har bland annat besökt ett slakteri då jag praktiserade hos en distriktsveterinär under gymnasietiden och sett hur det går till, från att djuren kommer in i slakteriet tills de blir korv i köttdisken... Det var det grymmaste och äckligaste jag varit med om! Hanteringen var allt utom human - vissa djur (i detta fallet grisar) levde fortfarande när de skulle skållas (kokas) efter att ha blivit skjutna. De skrek och sprattlade - milt uttryckt.  Själva djurhanteringen är katastrof enligt min mening inför slakt och jag är tveksam inför om det går så mycket bättre till på andra ställen. För de som arbetar med detta dagligen blir avstängda- som maskiner som bara ska göra sitt jobb... 

MEN det jag tänkte fokusera detta inlägg på var inte själva djurhanteringen, fast jag skulle kunna skriva väldigt många rader om detta- utom om effekterna av att äta vegetariskt eller vego.

Beroende på om du utesluter allt som kommer från djur eller om du väljer att fortsätta äta vissa animaliska livsmedel. Hur som helst, vad du prioriterar eller tänker så vill jag bara skriva några rader om vilka effekter jag ser och hör. 

Det som är en stor utmaning om man väljer bort animalier i kosten är att få en allsidig, näringsrik, allsidig, varierad och hållbar kosthållning.

Tyvärr är det många som inte har tillräcklig kunskap och de effekter som jag ser och hör är brister, trötthet, viktuppgång, försämrat immunförsvar och ofta ett enormt sötsug. Varför blir det så här?

Min erfarenhet är att det ofta saknas protein i måltiderna som är en viktig byggsten i kosten och som också är mättande. Äter man inte tillräcklig med protein äter man ofta större portioner av kolhydrater som i sin tur kan innebära för många kalorier. Kroppen blir påfylld med kolhydrater som inte ger samma mättnad och så leder det till att kroppen "behöver mer för att få energi" och så blir man sötsugen och fyller på med "skräp". Immunförsvaret hamnar i botten, låg energi och sämre resultat av träningen. Kort fattat. 

Vi (alla människor på jordklotet) måste börja äta mindre kött för hållbarheten. Punkt.

MEN man måste vara lite påläst och man måste anstränga sig lite mer i de flesta fall för att få en allsidig och hållbar kost och få de effekter man önskar!

Många säger; - " Jag borde äta mer vegetariskt för jag behöver gå ner i vikt." Men effekterna blir tyvärr tvärtom i vissa fall och det beror ofta på det jag beskrev ovan.

Äter du mer grönsaker, rotfrukter, linser, bönor, tofu, nötter, frön, bär etc så kan det bli riktigt bra både för hälsan och för miljön. 

Jag är inte vego idag men föredrar att äta så lite animalier som möjligt. Jag har väldigt svårt att äta gris, är aldrig "sugen" på kött eller kyckling däremot kan jag tycka att det smakar bra ibland.

Jag älskar fisk och ägg däremot och har "svårare" att sluta med dessa livsmedel.

Jag har upplevt att jag mått bättre både fysiskt och psykiskt då jag ätit allsidigt inkluderat animalier och det har troligen berott på att jag inte ansträngt mig tillräckligt för att ge det kroppen behöver i ersättning av animalier.

Har heller inte just nu någon stor matlagningsinspiration och orkar inte botanisera bland alla vegetariska recept jag samlat på mig. Men jag strävar efter det så det kommer tids nog. 

Sammanfattningvis - var aktsam, läs på, lyssna till din kropp och prova dig fram till en kost som just DU mår bra av.  

"Du skulle aldrig tanka en dieselbil med bensin"... 

Happy friday! 😘 

IMG_6712.JPG

Ett tillbehör till protein, morötter, blomkål, frön, vitkål, kryddor och olja- mums mums! 😋