Träningsredovisning

by Sofia Grenevall


Senaste tiden har min träning sett ut så här; 

Söndag 4.3= 1 mil löpning på löpband plus lång * "yogastretch" (se förklaring längst ner). Jag gillar att springa länge för faktum är att jag behöver minst 20-30 minuters löpning innan det ”börjar rulla”, då jag blivit riktigt varm i kroppen och kan börja njuta ordentligt av att bara springa och tänka på annat- rensa kroppen från stresshormonet kortisol och rensa hjärnan och få igång kreativiteten! Ofta när jag sprungit ca 30- 40 minuter får jag känslan av att jag skulle kunna springa hur länge som helst, men jag har svårt att få till tid att springa så långa pass. Träning så mycket mer än en timme sker därför inte så ofta, tyvärr...

Måndag 5.3 = Vila

Tisdag 6.3 = Ridning. När jag rider gör jag det mellan 30-60 minuter och det engagerar hela kroppens muskler och innebär väldigt mycket mindfulness då det inte går att tänka på något annat när man sitter på hästryggen. Om man inte är här och nu och verkligen rider i varje steg som hästens tar tappar jag fokus och då vet inte hästen vad jag vill eller vad jag vill att den ska göra och då blir det ingen ridning utan då "åker man häst" istället och det är inte den typen av ridning jag vill ägna mig åt och det är inte heller det jag som medryttare förväntas att göra på den häst som jag är medryttare till som behöver utbildas och bli riden av konsekventa ryttare som är tydliga i signaler och som tar hästens utbildning på allvar och inte bara ”mysrider”.

Onsdag 7.3 = Styrketräning i hemmagymmet helkropp med bland annat marklyft, höftlyft, armhävningar och övning av handstående plus lång "yogastretch".

Torsdag 8.3 = Löpning intervaller ca 40 minuter på löpband plus lång "yogastretch".

Fredag 9.3 = Ridning

Lördag 10.3 = Kondition med intervaller och styrka på Barrys. (Har skrivit om detta tillfälle i tidigare blogginlägg läs där om du vill veta mer!)

Sönsag 11.3 = Vila

Måndag 12.3 Styrketräning i hemmagymmet helkropp med massor av roddövningar plus höftlyft och axelövningar inklusive handstående och "yogastretch".

Tisdag 13.3 = Ridning

Onsdag 14.3 = Styrketräning på gym/ Sats helkropp med fokus säte, chins, mage och handstående. 

Torsdag 15.3 = Vila

Fredag 16.3 = Löpning intervaller i en timme på löpband. 

Lördag 17.3 = Vila

Söndag 18.3 = Vila

Måndag 19.3 = Styrketräning i hemmagymmet, 20 min kortpass med olika helkroppsövningar.

Tisdag 20.3 = Styrketräning i hemmagymmet, helkropp med utfall, axelövningar, smala armhävningar, höftlyft och marklyft.

Onsdag 21.3 = Löpning 45 minuter på löpband.

Torsdag 22.3 = Styrketräning på Gym/ Sats, helkropp med armhävningar, utfall, höftlyft och dips.

Fredag 23.3 = Vila

Lördag 24.3 = Styrketräning på Gym/ Sats med en massa chins, step up på hög låda och rörlighetsövningar för rygg och lång "yogastretch". 

Söndag 25.3 = Vila

Måndag 26.3 = Vila

Tisdag 27.3 = Ridning

Onsdag 28.3 = Ridning

Skärtorsdag 29.3 = Vila

Långfredag 30.3 = Bootylicious pass på Sats, plus ryggövningar och lång "yogastretch" plus ridning.

Påskafton 31.3 = Överkroppspass hemma i vardagsrummet (kunde inte gå ifrån barnen så de fick vara med mamman och träna:) bestående av massa smala och breda (vanliga) armhävningar plus övning av handstående. 

Påskdagen 1.4 = Ridning

Annandag påsk 2.4 = Vila

Tisdag 3.4 = Helkroppspass i hemmagymmet, svingar med Kettlebell, marklyft i olika varianter, baksida axlar i omvänd flyes med hantlar, axelrotationer, magövning på bosuboll, höftlyft, bicepscurl och triceps/ frenchpress med hantlar.

Onsdag 4.4 = Vila 

Torsdag 5.4 = Vila

Fredag 6.4 = Styrketräning i hemmagymmet. Helkroppsövningar av olika slag.

Lördag 7.4 = 60 min löpning på löpband.

Söndag 8.4 = Vila

Måndag 9.4 = Styrketräning i hemmagymmet. Helkroppsövningar av olika slag.

Tisdag 10.4 = Ridning

onsdag 11.4 = Löpning utomhus 50 minuter med hund i ”magbälte”. Men varför har jag inte köpt detta tidigare??? Sååå mycket skönare löpning då man har armarna helt fria och man undviker ryck för både hundens nacke och för min vänsterarm. Jag hade planerat en 30 minuters runda för jag var så trött och var bara nöjd att jag tog mig ut över huvudtaget. Men det resulterade i nästan en timmes runda med flera uppförsbackar och relativt högt tempo hela rundan. Både vovven och jag var mycket nöjda! Anledningen till att jag inte sprungit så mycket utomhus den senaste tiden är att jag helt enkelt fått så dåligt samvete gentemot Mossa, går gamla vovve, som inte klarar av att springa längre och då inte får följa med... känns inte kul att lämna henne hemma och dra iväg med vår andra hund, Majvor...

Torsdag 12.4 = Morgonträning med styrketräning på gymmet/ Sats. Fick en urskön start på dagen! Hade skön energi efter gårkvällens löppass. Slår aldrig fel, jag är alltid mer pigg och igång på morgonen om jag tränat på kvällen innan. Tack kroppen! 

Fredag 13.4 = Bootylicious på Sats plus styrketräning triceps, axlar och biceps  

Lördag 14.4 = Löpintervaller på löpband på Sats totalt ca 40 minuter

Söndag 15.4 = Flygresa till Skottland/ Vila

Måndag 16.4 = Sightseeing och intervjuer i Glasgow/ Vila

Tisdag 17.4 = Styrketräning på Caledonian University Student Gym. Ett ganska spartanskt och enkelt gym men absolut värt ett besök för studentpriser på 50.- . Tränade ett helkroppspass.

IMG_9417.JPG

Onsdag = Styrketräning på Everyday athlete gym i Glasgow. (Foton nedan). Tränade helkroppspass med Rodd i ringar, utfall med pressar, armhävningar i ringar, svingar med kettlebell bland annat. Jag gillar att besöka nya gym då och då för att bli påfylld med inspiration och energi. Det här gymmet hade allt man kan önska sig och hade en väldigt enkel och lite ”ruffig” stil. Väldigt enkla omklädningsrum och miljöer som ger fokus på träning och inte på inredningen - ganska befriande faktiskt! Det ligger ca 5-10 minuter utanför Glasgow i ett industriområde- väl värt ett besök! 

IMG_9482.JPG
IMG_9477.JPG
IMG_9464.JPG
IMG_9465.JPG
IMG_9463.JPG

* När jag skriver yogastretch så gör jag yogaövningar som både ökar rörligheten och styrkan och ”hänger inte” i lederna i stretchen utan gör dynamiska rörelser tillsammans med aktiv medveten andning - det är ett riktigt skönt avslut på ett träningspass som tillsammans ger kroppen allt den behöver enligt mig! Ser det som ett bra substitut för att jag inte får till, eller snarare inte planerar eller prioriterar att träna ett helt pass yoga just nu sedan en tid tillbaka. Jag får mindfulness i min övriga träning, min tid med hundarna och i ridningen. Så just nu saknar varken kropp eller knopp mer yoga, men det går som sagt i perioder!

Den här perioden som "redovisningen" gjorts har jag haft behov av att träna ofta, det behovet har jag året om, men jag har ibland fler vilodagar i rad och det är verkligen något som jag under denna period försökt att undvika. Jag vill ha max två dagars vila efter varandra, blir det tre mår jag inte bra. Då tappar jag energi, får ont i kroppen och blir på sämre humör, mer otålig, lättare irriterad och lättare stressad och tröttare.

Bara man lyssnar till vad kroppen vill ha och behöver så blir det bra - tänker jag! 

Kärlek!